Bengkel ‘Dye-Sensitized Solar Cells Workshops & Hands On Training (DSSC) | INSTITUT TEKNOLOGI MAJU
» BERITA » Bengkel ‘Dye-Sensitized Solar Cells Workshops & Hands On Training (DSSC)

Bengkel ‘Dye-Sensitized Solar Cells Workshops & Hands On Training (DSSC)

Baru-baru ini bertempat di Institut Teknologi Maju, Universiti Putra Malaysia, telah diadakan Bengkel ‘Dye-Sensitized Solar Cells Workshops & Hands On Training (DSSC)’. Program ini telah dianjurkan oleh Laboratori Peranti Fungsian Institut Teknologi Maju (ITMA).

Program ini telah diselia oleh Prof. Madya Dr. Suhaidi Shafie dan disertai oleh 30 orang peserta yang telah dibahagikan kepada tiga kumpulan. Aktiviti setiap kumpulan diadakan pada 10 Oktober 2016 hingga 21 Oktober 2006 bagi kumpulan pertama, 17 Oktober 2016 hingga 28 Oktober 2016 bagi kumpulan kedua dan 24 Oktober 2016 hingga 4 November 2016 bagi kumpulan ketiga. Para peserta terdiri daripada 18 orang pelajar Kyushu Institute of Technology (Kyutech), manakala 12 lagi adalah pelajar dari Universiti Putra Malaysia.

Program ini adalah siri kedua selepas Bengkel DSSC yang telah diadakan pada tahun 2015 yang lepas. Antara pengisian program ini adalah aktiviti laboratori yang merangkumi eksperimen bagi membangunkan solar cells dengan menggunakan bunga dan buah-buahan tempatan.Manakala untuk sesi pengenalan, para peserta turut dibawa melawat ke Muzium Warisan Melayu UPM. Tujuan lawatan ini juga adalah untuk memperkenalkan budaya Melayu kepada para peserta program terutamanya peserta dari luar negara.

Senarai peserta

8. Nafeesa Mohd Kanafi
9. Nurul Husna Rosdi
10. hayder Abdulhasan Sadir