Bengkel Kerjasama UPM-PSU | INSTITUT TEKNOLOGI MAJU
» BERITA » Bengkel Kerjasama UPM-PSU

Bengkel Kerjasama UPM-PSU


Tarikh : 25 – 31 Oktober 2015

Tempat : Prince of Songkla University (PSU), Thailand


Institut Teknologi Maju (ITMA), Universiti Putra Malaysia (UPM) telah menyertai Jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik, Fakulti Kejuruteraan untuk menganjurkan Program Mobiliti Pelajar di Prince of Songkla University, Thailand dari 26 hingga 31 Oktober 2015. 28 pelajar telah dihantar untuk menyertai program mobiliti ini. ITMA telah menghantar 8 wakil dan 20 wakil-wakil lain adalah dari Fakulti Kejuruteraan, diketuai oleh Dr. Amrallah Mustafa dari Jabatan Kejuruteraan Elektrik dan Elektronik, Fakulti Kejuruteraan. Tujuan utama program ini adalah untuk memulakan daya saing di kalangan pelajar dan memberi peluang kepada pelajar untuk menimba lebih banyak pengalaman di peringkat antarabangsa.
Pelajar-pelajar bertolak ke sempadan Thailand pada Ahad 25 Oktober dengan bas yang mengambil masa kira-kira 6 jam. Setelah menyeberangi sempadan Malaysia-Thailand, mereka disambut oleh wakil-wakil PSU yang diketuai oleh Dr Apidach Booranawong. Perjalanan diteruskan selama kira-kira 1 jam dengan van untuk sampai ke asrama yang diatur oleh PSU.
Pada hari pertama, satu majlis ramah mesra dan pengenalan PSU kepada UPM telah diadakan, diikuti dengan perbentangan poster oleh PSU pelajar pasca siswazah. Selepas makan tengah hari, pelajar-pelajar telah dibawa melawat PSU. Kampus PSU Hat Yai terdiri daripada 7 fakulti, 1 hospital (Hospital Songklanagarind), kedai runcit (7-eleven) dan pusat makanan dipanggil Rong- Chang. Di samping itu, ada juga kediaman domestik untuk pelajar PSU.

Semasa bengkel selama seminggu ini, pelajar-pelajar telah menghadiri kuliah seperti bengkel pengaturcaraan FPGA dan syarahan mengenai Pendekatan Analisis untuk pelajar EE. Walaupun latar belakang pelajar ITMA kebanyakannya terdiri daripada sains bahan, kuliah tersebut mencabar mereka untuk mencuba kehidupan sebagai seorang pelajar kejuruteraan elektrik. Pasukan PSU juga mengluangkan masa untuk membawa pasukan UPM untuk melawat Pantai Samila di Songkhla yang mengambil masa hampir dua jam untuk sampai ke sana. Mereka belajar sejarah patung Naga dan patung Mermaid yang merupakan simbol ikonik bagi Songkhla.

Kemuncak utama program ini adalah pada 29 Oktober, apabila Ketua-ketua Laboratori ITMA menyertai pelajar-pelajar di PSU dan kemudian diketuai oleh Dr Warit Wichakool untuk melawat beberapa makmal yang serupa dengan ITMA dari segi bidang penyelidikan. Lawatan pertama adalah Jabatan Kejuruteraan Bahan termasuk lawatan ke makmal Bahan Nano, makmal Seramik dan komposit dan Pusat Kecemerlangan Kejuruteraan Bahan (CEME). Seterusnya, kumpulan itu melawat jabatan Bahan Sains dan Teknologi, Fakulti Sains. Jabatan ini menyediakan dua cabang bidang kajian, sains polimer dan sains bahan. Hentian seterusnya adalah Analisis Trace dan Pusat Penyelidikan biosensor (TAB-RC). Sama seperti ITMA, kumpulan tersebut terdiri daripada pensyarah dan penyelidik dari fizik, kimia, biologi dan jabatan sains fakulti dan juga kerjasama dari fakulti kejuruteraan, PSU. Kumpulan ini telah menjalankan banyak penyelidikan dalam bidang sensor, dengan salah satu daripada kerja-kerja penyelidikan mereka telah pun dikomersialkan. TAB-RC memberi tumpuan kepada teknik sampel penyediaan, kaedah analisis dan Biofizik pengiraan. Kami berjaya untuk melawat setiap makmal dalam kumpulan penyelidikan ini walaupun kekurangan masa.

Pada hari terakhir program, para pelajar mengambil kesempatan daripada masa lapang pada waktu pagi untuk melawat Hat Yai Park yang merupakan salah satu tempat tarikan pelancong di Hat Yai. Kereta Kabel Hat Yai yang terletak di atas bukit, mempunyai stesen pangkalan yang bedekatan pemandangan Phra Buddha Mongkol Maharaj (Standing Buddha) yang indah dan menakjubkan. Pada pukul 2 petang, semua pelajar UPM menyertai aktiviti-aktiviti sukan yang diatur oleh pasukan PSU. 'Chairball' adalah permainan yang serupa dengan bola jaring, perbezaannya adalah seseorang akan memegang bakul sambil berdiri di atas kerusi. Pasukan UPM memenangi permainan, manakala pasukan PSU memenangi perlawanan futsal. Aktiviti ini menandakan berakhirnya bengkel kerjasama ini dan semua pelajar dan pensyarah datang bersama-sama untuk majlis penutup, dengan harapan untuk bertemu lagi pada masa akan datang. Perwakilan UPM bertolak PSU pada hari berikutnya dengan bas ke Thailand sempadan, kemudian bertukar bas di sempadan untuk meneruskan perjalanan pulang ke rumah dan akhirnya tiba UPM pada 10 malam.

Program ini merupakan satu kejayaan kepada perancangan yang teliti dan menyeluruh oleh pasukan PSU. Program ini telah mencapai objektif utamanya iaitu untuk mendedahkan pelajar kepada persekitaran rangkaian dan penyelidikan antarabangsa, terutamanya dalam PSU. Pelajar dan pensyarah dari kedua-dua universiti telah mendapat pengetahuan yang berharga, persahabatan baru dan pengalaman tidak dapat dilupakan sepanjang bengkel. Kami ingin merakamkan ucapan terima kasih kepada Prof. Madya Dr. Natta Jindapetch, Dr. Warit Wichakool, Dr. Apidach Booranawong, kakitangan dan pelajar pasca siswazah di Jabatan Kejuruteraan Elektrik, Fakulti Kejuruteraan yang menjayakan bengkel kerjasama dan membuatkan pengalaman kami di Hat Yai menyenangkan dan tidak dapat dilupakan. Kami percaya bahawa persahabatan yang dibuat semasa lawatan itu akan kekal dan kami berharap bahawa dengan rangkaian yang berterusan akan membawa kepada kerjasama antara UPM dan PSU di masa hadapan.

Laporan oleh:

Nur Hidayah Azeman

Nur Syamimi A Rahman

Mohd Hazani Mat Zaid

Nurliyana Abdul Raof

Low Zhi Huang

Aznizan Shaari

Muhammad Misbah Muhamad Zulkimi

 

Suntingan oleh:

Intan Helina Hasan
Tarikh Input: | Kemaskini: | amir_peli

PERKONGSIAN MEDIA

INSTITUT TEKNOLOGI MAJU
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397697533
0389467006
C1597340379