Bengkel Porous Silicon Workshop | INSTITUT TEKNOLOGI MAJU
» BERITA » Bengkel Porous Silicon Workshop

Bengkel Porous Silicon Workshop

7 Januari, 2018 - Laboratori Peranti Fungsian (FDL), Institut Teknologi Maju (ITMA) UPM telah berjaya menganjurkan Bengkel Porous Silicon  pada 7 dan 8 Januari 2018 di ITMA, UPM. Seramai 20 peserta dari pelbagai fakulti dan institut dari dalam dan luar UPM menyertai bengkel ini.

Bengkel ini disampaikan oleh Dr. Tevhit Karacali dari Ataturk University, Erzurum Turkey. Hari pertama bengkel bermula dengan pengenalan Porous Silicon (PS). Minat terhadap PS meningkat kerana high surface area Porous Silicon didapati berguna sebagai model permukaan kristal silikon dalam kajian spektroskopi, sebagai pendahulu untuk menghasilkan lapisan oksida tebal pada silikon, dan sebagai lapisan dielektrik dalam bahan kimia berasaskan kapasitans berdasarkan sensor kimia. Sesi diteruskan dengan sesi demonstrasi bagi persiapan dan pembuatan sampel PS. Pencirian FESEM dilakukan pada sampel untuk mengesahkan hasil output.

Bengkel ini dianggap berjaya dengan apabila peserta memperoleh pengetahuan baru mengenai teknologi Porous Silicon. Diharapkan bengkel ini akan memberi inspirasi kepada peserta untuk mempelbagaikan penggunaan PS ke dalam aplikasi yang berbeza pada masa akan datang.

Tarikh Input: 29/01/2018 | Kemaskini: 29/01/2018 | marzieana

SXDdHAa~