Bengkel “Thick Film Fabrication 2018” | INSTITUT TEKNOLOGI MAJU
» BERITA » Bengkel “Thick Film Fabrication 2018”

Bengkel “Thick Film Fabrication 2018”

Serdang - Laboratori Peranti Fungsian (FDL), Institut Teknologi Lanjutan (ITMA) UPM telah berjaya menganjurkan bengkel "Thick Film Fabrication Workshop 2018 (TFFW2018)" pada 27 dan 28 Ogos 2018 di ITMA, UPM. Bengkel ini yang merupakan siri kedua telah dianjurkan bersama oleh IEEE Electron Devices Society (EDS) Malaysia Chapter, dan Khai Lien Silk Screen Suppliers (M) Sdn. Bhd. Seramai 10 peserta dari UPM, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Universiti Malaysia Pahang (UMP) telah menyertai bengkel ini.

Hari pertama bengkel bermula dengan ceramah mengenai aplikasi teknologi thick film oleh Prof. Madya Dr. Mohd Nizar Hamidon, Pengarah ITMA. Peserta diberi taklimat mengenai bagaimana thick film atau filem tebal disediakan, pengetahuan asas filem tebal dan aplikasi yang diketahui menggunakan teknologi filem tebal. Kemudian, sesi hands-on diteruskan dengan demonstrasi penyediaan ‘thick film paste’ di makmal. Peserta telah diperkenalkan kepada bahan-bahan yang diperlukan dan kaedah yang digunakan untuk menyiapkan ‘thick film paste’, proses fabrikasi thick film yang menggunakan kaedah screen printing, dan proses pembakaran thick film. Sesi petang bengkel itu diteruskan dengan sesi demonstrasi pengukuran frekuensi antena yang difabrikasi menggunakan teknik thick film oleh Dr. Intan Helina Hasan, pegawai penyelidik di ITMA, dengan menggunakan Vector Network Analyzer atau VNA.

Pada hari kedua, peserta telah dibawa melawat ibu pejabat Khai Lien Silk Screen (M) Sdn Bhd (KLSS) di Taman Industri Selaman, Bangi untuk menyaksikan proses penyediaan skrin yang diperlukan untuk tujuan screen printing atau percetakan skrin. Peserta disambut oleh wakil KLSS yang diketuai oleh Cik Peggy Ng, Pengarah Pemasaran. Kemudian, Encik Lucas Goh, Penolong Pengurus Jualan, memberi pengenalan ringkas mengenai operasi KLSS dan asas-asas pembuatan skrin stensil. Selepas rehat pagi, peserta dibawa ke kawasan pembuatan, di mana pasukan pembuatan yang diketuai oleh Encik Lucas menunjukkan proses pembuatan stensil. Selepas itu, para peserta telah ditunjukkan proses pencetakan tshirt dan produk lain yang dibekalkan oleh KLSS sebelum kembali ke ITMA untuk rehat makan tengah hari. Semua peserta menerima kit permulaan cetakan skrin yang termasuk skrin stensil dan squeegee, dan cenderamata seperti tshirt dan pen dari KLSS. Sesi petang diteruskan dengan sesi ceramah dan demonstrasi berkenaan rheometer oleh Encik Nigel Foong, pakar aplikasi dari Anton Paar Malaysia Sdn. Bhd. Peserta juga diberi peluang untuk mencuba alat rheometer di ITMA untuk mengukur tahap kelikatan ‘thick film paste’ yang telah disediakan sebelum itu.

Secara keseluruhan, siri kedua Thick Film Fabrication Workshop 2018 (TFFW2018) dianggap berjaya dengan para peserta memperoleh pengetahuan baru tentang teknologi filem tebal, dan kemungkinan topik penyelidikan yang boleh dimulakan dari teknologi, sama ada pada bahan yang digunakan untuk menyediakan pes, atau pada aplikasi filem tebal. Jawatankuasa penganjur berharap bengkel ini dapat menjadi titik permulaan yang baik bagi penyelidik yang ingin memasukkan teknologi filem tebal dalam penyelidikan mereka pada masa akan datang.

Tarikh Input: 18/01/2019 | Kemaskini: 24/01/2020 | nursyahirah

SXDdQAS~