Laboratori Peranti Fungsian (FDL) | INSTITUT TEKNOLOGI MAJU
» PENYELIDIKAN » Laboratori ITMA » Laboratori Peranti Fungsian (FDL)

Laboratori Peranti Fungsian (FDL)

PENGENALAN

Laboratori Peranti Fungsian (FDL) yang pada asalnya dikenali sebagai Laboratori Teknologi Sensor (STL) telah distruktur semula dan diubah nama mengikut ekosistem baru ITMA dan bermatlamat  menjadi peneraju dalam bidang Nanoteknologi dan Bahan Maju bagi teknologi sensor dan peranti elektron. Aktiviti-aktiviti utama laboratori adalah menjalankan penyelidikan dalam bidang yang berkaitan, program pasca siswazah, memberi khidmat latihan dan perundingan.

OBJEKTIF

• Untuk menjadi peneraju pusat penyelidikan Teknologi Sensor dan Peranti Elektron bagi Bahan Maju dan Bahan Nano.
  • Untuk melahirkan pakar dalam bidang penyelidikan Teknologi Sensor dan Peranti Elektron bagi Bahan Maju dan Bahan Nano.
  • Untuk menjadi pusat penyebaran ilmu penyelidikan Teknologi Sensor dan Peranti Elektron bagi Bahan Maju dan Bahan Nano.
  • Untuk membina jaringan kerjasama strategik antara penyelidik tempatan dan antarabangsa daripada institusi-institusi awam dan swasta.

Sila klik di sini untuk melihat Kumpulan Penyelidikan
Sila klik di sini untuk melihat Penyelidik FDL