Laboratori Pemprosesan Dan Teknologi Bahan (MPTL) | INSTITUT TEKNOLOGI MAJU
» PENYELIDIKAN » Laboratori ITMA » Laboratori Pemprosesan dan Teknologi Bahan (MPTL)

Laboratori Pemprosesan dan Teknologi Bahan (MPTL)

 

PENGENALAN 

Laboratori Pemprosesan dan Teknologi Bahan (MPTL) ditubuhkan untuk memenuhi keperluan penyelidikan dalam bidang Pemprosesan Bahan Maju dan Bahan Nano. MPTL dibangunkan untuk melengkapkan ekosistem ITMA yang bermatlamat untuk menjadi peneraju dalam bidang Nanoteknologi dan Bahan Maju. MPTL akan memberi tumpuan untuk membangun dan mempromosi penyelidikan dalam Teknologi Bahan dan Pemprosesan Bahan Maju dan Nano di Malaysia. Aktiviti-aktiviti utama laboratori adalah menjalankan penyelidikan dalam bidang yang berkaitan, program pasca siswazah, memberi khidmat latihan dan perundingan.


OBJEKTIF

  • Untuk menjadi peneraju pusat penyelidikan Pemprosesan dan Teknologi  bagi Bahan Maju dan Bahan Nano.
  • Untuk melahirkan pakar dalam bidang Pemprosesan dan Teknologi bagi Bahan Maju dan Bahan Nano. 
  • Untuk menjadi pusat penyebaran ilmu Pemprosesan dan Teknologi bagi Bahan Maju dan Bahan Nano.
  • Untuk membina jaringan kerjasama strategik antara penyelidik tempatan dan antarabangsa daripada institusi-institusi awam 

 

PROGRAM PENYELIDIKAN

A.Pemprosesan Bahan Maju
Program ini memberi tumpuan kepada penyelidikan dalam teknologi nano dan pengeluaran bahan-bahan maju beskala yang membolehkan langkah pengkomersialan ke atas bahan tersebut. Ini memerlukan langkah penyelidikan yang mendalam dalam beberapa bidang. Bahagian pertama adalah dalam bidang pemodelan dan simulasi proses yang boleh menentukan parameter dalam pemprosesan bahan . Bahagian kedua adalah membentuk reaktor bahan bagi mengoptimumkan pengeluaran. Bahagian ketiga adalah keselamatan dalam pengendalian bahan, terutamanya bahan-bahan nano. Teknologi pemprosesan yang telah berjaya dicapai oleh kumpulan ini adalah teknologi dalam pemprosesan Gentian Karbon dan Karbon Nanotube menggunakan Kimia Wap Pemendapan (CVD).

 

B.Teknologi Bahan
Program ini memberi tumpuan kepada penyelidikan dalam kejuruteraan nano dan bahan termaju untuk meningkatkan fungsi dan nilai-nilainya. Teknologi Bahan bermula dengan pengeluaran barangan dari bahan mentah untuk memproses mereka ke dalam bentuk dan bentuk yang diperlukan untuk aplikasi tertentu. Teknologi bahan adalah disiplin yang sentiasa berkembang, dan bahan-bahan baru dengan sifat-sifat yang menarik membawa kepada permohonan baru. Sebagai contoh, gabungan bahan-bahan yang berbeza ke dalam komposit menimbulkan sifat bahan yang baru. Dalam kumpulan ini, nano komposit dan nanostructure hierarki yang disalut pada serat karbon telah berjaya dibangunkan untuk pelbagai aplikasi. Yang sedia ada tahu bagaimana dan kemudahan di nano komposit dan Pemendapan Wap Kimia (CVD) membuka tempat-tempat lain untuk penyelidikan seperti filem superkonduktor nipis dan permohonan graphene.

 

Sila klik disini untuk melihat Kumpulan Penyelidikan
Sila klik disini untuk melihat Penyelidik MPTL
Sila klik disini untuk melihat Staf MPTL

Kemaskini:: 31/12/2018 [zuhairi_zainal]

PERKONGSIAN MEDIA

INSTITUT TEKNOLOGI MAJU
Universiti Putra Malaysia
43400 UPM Serdang
Selangor Darul Ehsan
0397697533
0389467006
B1566200703