Laboratori Pencirian Dan Sintesis Bahan (MSCL) | INSTITUT TEKNOLOGI MAJU
» PENYELIDIKAN » Laboratori ITMA » Laboratori Pencirian dan Sintesis Bahan (MSCL)

Laboratori Pencirian dan Sintesis Bahan (MSCL)

PENDAHULUAN

Laboratori Pencirian dan Sintesis Bahan (MSCL) telah ditubuhkan pada 1 November 1999 yang dahulunya dikenali sebagai Pusat Penyelidikan Bahan Maju (AMRC) dan kemudian telah ditukar kepada Laboratori Bahan Maju (AML). Selaras dengan penstrukturan semula universiti, namanya telah ditukar kepada Labo-ratori Bahan Maju dan Nanoteknologi (AMNL) pada 2006. Penyusunan semula baru-baru ini pada tahun 2012, AMNL telah dilihat berkembang menjadi Laboratori Sintesis dan Pencirian Bahan (MSCL) selaras dengan nic penyelidikan bahan maju dan nanoteknologi. Laboratori ini adalah salah satu antara tiga laboratori dibawah Institut Teknologi Maju (ITMA).

MSCL memberi tumpuan dalam tiga aktiviti utama:

• Penyelidikan antara disiplin dan kerja-kerja pembangunan dalam bahan termaju dan nanoteknologi.
  • Program penyelidikan Pascasiswazah.
  • Penyebaran pengetahuan teknologi dan inovatif dalam bahan termaju dan teknologi nano.

OBJEKTIF

• Untuk menjadi sebuah pusat penyelidikan terkemuka di bahan termaju dan nanoteknologi.
  • Untuk membangunkan makmal penyelidikan bertaraf dunia dalam maju pasangan-rials dan nanoteknologi.
  • Untuk menyebarkan pengetahuan dan teknologi inovatif melalui penerbitan, seminar dan persidangan.

Sila klik di sini untuk melihat Kumpulan Penyelidikan
Sila klik di sini untuk melihat Penyelidik MSCL